Současný stav integračního procesu EU - Buchalcevová, Zuzana (2011)
Tato bakalářská práce si klade za cíl analyzovat současný stav integračního procesu Evropské unie. Nejdříve se zabývá historickým vývojem integračního procesu EU, jehož znalost napomáhá v identifikaci dnešních motivů evropské integrace. Dále se práce věnuje rámci přístupového procesu, který Unie aplikuje ve vztazích se zájemci o členství. V rámci tohoto procesu definuje kritéria, jejichž splnění je nezbytnou podmínkou pro vstup do EU. V krátkosti je také charakterizována finanční pomoc vyhrazená pro kandidátské země a potenciální kandidáty. Jádrem práce je analýza přístupového procesu pěti kandidátských zemí, a to Chorvatska, Islandu, Bývalé jugoslávské republiky Makedonie, Turecka a Černé Hory. Práce tedy popisuje jednotlivé země z hlediska průběhu přístupového procesu, výhledu jejich vstupu do EU a konkrétní finanční pomoci poskytované ze strany Unie. Na závěr hodnotí ekonomickou vyspělost jednotlivých kandidátských zemí a predikuje možné dopady na EU v případě jejich začlenění.