Současný stav integračního procesu EU - Buchalcevová, Zuzana; Jiránková, Martina, 1967-; Pluskalová, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Tato bakalářská práce si klade za cíl analyzovat současný stav integračního procesu Evropské unie. Nejdříve se zabývá historickým vývojem integračního procesu EU, jehož znalost napomáhá v identifikaci dnešních motivů evropské integrace. Dále se práce věnuje rámci přístupového procesu, který Unie aplikuje ve vztazích se zájemci o členství. V rámci tohoto procesu definuje kritéria, jejichž splnění je nezbytnou podmínkou pro vstup do EU. V krátkosti je také charakterizována finanční pomoc vyhrazená pro kandidátské země a potenciální kandidáty. Jádrem práce je analýza přístupového procesu pěti kandidátských zemí, a to Chorvatska, Islandu, Bývalé jugoslávské republiky Makedonie, Turecka a Černé Hory. Práce tedy popisuje jednotlivé země z hlediska průběhu přístupového procesu, výhledu jejich vstupu do EU a konkrétní finanční pomoci poskytované ze strany Unie. Na závěr hodnotí ekonomickou vyspělost jednotlivých kandidátských zemí a predikuje možné dopady na EU v případě jejich začlenění.
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses