Ekonomická situace v Marockém království na počátku nového tisíciletí a jeho zapojení do mezinárodního obchodu - Vávra, Martin (2011)
Práce analyzuje ekonomickou situaci v Maroku na počátku nového tisíciletí. Poskytuje obecné informace o zemi, stručný kulturní, historický a politický vývoj se zaměřením na poslední dvě desetiletí reforem. Rozebírá také na pozadí současných protestů a možnosti budoucího vývoje. V ekonomické části se věnuje podrobněji vývoji v klíčovém sektoru zemědělství, postihuje reformy pod patronátem mezinárodních organizací a detailněji nahlíží na privatizaci a těžbu fosfátů. V poslední části rozebírá postavení Maroka ve světovém obchodě a jeho velmi jednostrannou orientaci na státech EU.