Míra návratnosti investic do obrazů a determinanty jejich tržní ceny v ČR - Tomandlová, Tereza; Hudík, Marek, 1980-; Schwarz, Jiří, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Cílem práce je hlouběji prozkoumat potenciál českých obrazů jako alternativního investičního aktiva. Základním stavebním kamenem celé práce je tzv. hedonický model, s jehož pomocí odhaduji jak hlavní determinanty prodejní ceny českých obrazů (technika malby, její velikost, autor, aukční síň), tak i jejich míru návratnosti. Pozorovanou návratnost posléze porovnávám jak s globální mírou návratnosti umění, tak s běžnými investičními instrumenty jakými jsou zlato a burza cenných papírů. Zároveň odpovídám na otázku, jaký vliv mají na trh s uměním ekonomické ukazatele růst HDP a inflace, kdy provedená zkoumání naznačují pozitivní vliv HDP na trh s obrazy. Po prozkoumání výše zmíněných otázek jsem dospěla k závěru, že umění, i přes jeho relativně nízkou návratnost, je vhodným investičním statkem. Jeho výhody, jako investičního aktiva, vidím především v možnosti diverzifikace portfolia, kterou poskytuje zejména díky neprovázanosti s akciovým trhem. Zároveň mohou české obrazy velmi dobře sloužit jako uchovatel bohatství.
Vedoucí práce: Marek Hudík
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses