Lze považovat produkční mezeru za vhodný ukazatel inflace? - Kloudová, Dana (2011)
Produkční mezera se běžně používá jako indikátor inflačních tlaků u řady centrálních bank. Cílem této práce je odpovědět na otázku, zda-li je vhodné používat produkční mezeru jako indikátor inflace i pro českou ekonomiku. První hypotézou, kterou jsme si nastolili, je, že odhadovat produkční mezeru lze jen se značnou nejistotou. Pro potvrzení či vyvrácení této hypotézy bylo vybráno deset metod odhadu produkční mezery. Druhou hypotézou je, že produkční mezeru lze používat jako vhodný indikátor inflace. Pro testování této hypotézy byly vybrány modely produkční mezery od Coe, McDermott (1997) s úrovní produkční mezery a se změnou (diferencí) produkční mezery. Všechny testy potvrdily, že lze využívat produkční mezeru jako indikátor inflace.