Strategická analýza v podniku Autoseating, s.r.o. - Bartoš, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Kovář, František, 1940-; Fara, Tomáš (2011)
Diplomová práce se zaměřuje na interní a externí strategickou analýzu podniku Autoseating, s.r.o. V teoretické části byly vysvětleny základní pojmy o strategii, vizi a misi. Dále se autor zaměřil na analýzu Pest a Porterův model 5 sil, interní zdroje z teoretického hlediska pokryl analýzou zdrojů podniku a finanční analýzou. Závěrem teoretické části byla vysvětlena SWOT analýza a teoretický výběr generických strategií dle Portera. V praktické části byly veškeré zmíněné analýzy provedeny. Pest analýza spíše konstatovala jednotlivé aspekty. V Porterově modelu 5 sil byly zjištěny rizikové síly v podobě dodavatele velkoobchodu sedaček a v roli odběratele ve výrobní sekci firmy Autoseating, pro prodejnu Honzík bylo zjištěno značné ohrožení ze strany e-shopů. Hlavní přínos z interní analýzy měl finanční rozbor podniku, který poukazuje na potenciál lepšího využití kapitálu a současně doporučuje nalézt způsob vyšší obrátky zásob. Swot analýza pro každou sekci firmy Autoseating odhalila stejné silné a slabé stránky, včetně hrozeb, které byly naznačeny již v případě PEST analýzy. Firma se zaměřuje na kvalitní sortiment, proto autor navrhl aplikovat porterovu generickou strategii diferenciace. Společně s výběrem je navrženo i několik návrhů na zlepšení stávajícího systému.
Vedoucí práce: František Kovář
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2011
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2011
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Keywords: strategický management; finanční analýza; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; strategic planning; financial analysis; master's theses