Komponentový framework pro vývoj webových aplikací - Staniševský, Jiří (2010)
Cílem této práce bylo navrhnout a implementovat komponentový framework pro tvorbu webových aplikací v jazyce PHP. Základem pro návrh tohoto frameworku byla analýza výhod a nevýhod použití komponentových frameworků, srovnání dostupných frameworků a hodnocení jejich nedostatků. Hlavním požadavkem na nový framework a zároveň jeho největším přínosem je nezávislost na koncovém zařízení, tedy schopnost automaticky generovat rozdílný výstup pro mobilní zařízení a osobní počítače, při zachování pouze jedné aplikační logiky. Toho framework dosahuje pomocí vlastní originální implementace Model-View-Controller architektury, realizované pomocí tzv. renderovacích objektů. Veškerá aplikační logika je navíc řízená událostmi, které jsou generovány jednotlivými komponentami frameworku a kód se tak stává srozumitelnějším a lépe udržovatelným. Framework se snaží nabídnout uživatelům mobilních telefonů a jiných zařízení komfortní ovládání aplikací bez toho, aby vývojáře těchto aplikací nutil k vývoji jejich speciálních verzí pro tato zařízení.