Komponentový framework pro vývoj webových aplikací - Staniševský, Jiří; Kosek, Jiří, 1975-; Prskavec, Ladislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Cílem této práce bylo navrhnout a implementovat komponentový framework pro tvorbu webových aplikací v jazyce PHP. Základem pro návrh tohoto frameworku byla analýza výhod a nevýhod použití komponentových frameworků, srovnání dostupných frameworků a hodnocení jejich nedostatků. Hlavním požadavkem na nový framework a zároveň jeho největším přínosem je nezávislost na koncovém zařízení, tedy schopnost automaticky generovat rozdílný výstup pro mobilní zařízení a osobní počítače, při zachování pouze jedné aplikační logiky. Toho framework dosahuje pomocí vlastní originální implementace Model-View-Controller architektury, realizované pomocí tzv. renderovacích objektů. Veškerá aplikační logika je navíc řízená událostmi, které jsou generovány jednotlivými komponentami frameworku a kód se tak stává srozumitelnějším a lépe udržovatelným. Framework se snaží nabídnout uživatelům mobilních telefonů a jiných zařízení komfortní ovládání aplikací bez toho, aby vývojáře těchto aplikací nutil k vývoji jejich speciálních verzí pro tato zařízení.
Vedoucí práce: Jiří Kosek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: znalostní technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses