Klimatické změny a jejich vliv na pojišťovnictví - Landa, Josef; Daňhel, Jaroslav, 1943-2025; Kiovský, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Změna klimatu je dle většiny vědců nespornou skutečností, avšak stále nebylo s dostatečnou přesností zjištěno, jakou měrou jsou změny ovlivněny antropogenní činností a jak přírodními cykly. Svoji významnou roli ve změně klimatu hrají skleníkové plyny. Jejich hromaděním v atmosféře dochází k mnoha negativním efektům. Jedním z nich může být globální oteplování. Ve snaze snížit emise skleníkových plynů se konala celá řada konferencí, při kterých bylo hledáno řešení pro postupné snižování skleníkových plynů. Podle předních vědců bude mít změna klimatu za následek nejspíše intenzivnější přírodní katastrofy. Především má přibývat tropických cyklón, intenzivnějších such nebo docházet ke změnám rozložení dešťových srážek. Budoucí projekce jsou ale zatím velice nejisté, modely vytvořené různými nadvládními organizacemi se zatím na budoucích důsledcích s jistotou neshodují. Zvýšený počet přírodních katastrof je však již nyní znatelný, jak z hlediska pojištěných škod, ekonomických ztrát tak počtu událostí. Tento trend může být způsoben jak zvyšováním pojištěnosti, zvyšováním koncentrace ekonomických hodnot, tak zvyšující se migrací do ohrožených oblastí. Svoji roli zde může hrát však také změna klimatu, která mění přírodní podmínky a tím vystavuje oblasti dosud neobvyklým okolnostem a může zvyšovat rizikovost oblasti. Pojišťovnictví se proto musí intenzivně zabývat budoucími změnami pro zajištění své ekonomické stability. Zvyšující se pojistné plnění vystavuje pojišťovny většímu riziku nedostatečné kapitálové vybavenosti. Z tohoto důvodu jsou hledány způsoby pro ještě větší diverzifikaci rizika nežli doposud. Spolupráce mezi veřejným a soukromým sektorem je jedním z nich a je životaschopným řešením při rizicích soukromým sektorem téměř nepojistitelný
Investoři v zájmu diverzifikace svého portfolia a atraktivní výnosnosti mohou participovat na vývoji přírodních katastrof pomocí katastrofických dluhopisů a jiných nástrojů. Při velkém množství katastrof investoři neobdrží kupónovou platbu, je jim snížena, či neobdrží ani jmenovitou hodnotu dluhopisu. Tím je negativní dopad přírodní katastrofy rozložen mezi více subjektů, je sníženo riziko krachu jednotlivých účastníků a zvyšuje se pravděpodobnost vypořádání všech vzniklých škod
Vedoucí práce: Jaroslav Daňhel
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses