Srovnání evropských sociálních modelů z hlediska jejich udržitelnosti - Trousilová, Jana; Durdisová, Jaroslava, 1945-; Křížek, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Sociální politiky v jednotlivých zemích EU se vzájemně liší, ale ve svém jádru jsou založeny na sdílení základních, sociálních a společenských hodnot. Podle míry účasti státu v sociální praxi jsou rozlišovány 3 resp. 4 ideální typy sociální politiky definované Esping-Andersenem. Existují konkrétní ukazatele jako např. hospodářský růst, míra nezaměstnanosti či úroveň sociálních výdajů, kterými lze jednotlivé typy identifikovat a rozlišovat míru účasti státu. Cílem mé práce bude provést analýzu evropských sociálních modelů a rozlišit sociální chování států, které jednotlivé modely uplatňují (Švédsko, Německo, Velká Británie a Španělsko). V práci vymezím welfare state, sociální politiku EU a jejich vývoj. Definován bude Evropský sociální model a při určité abstrakci budou identifikovány podstatné znaky jednotlivých sociálních politik ve vybraných evropských zemích tak, aby bylo možno určit ke kterému myšlenkovému konceptu v typologii sociálních politik se nejvíce blíží.
Vedoucí práce: Jaroslava Durdisová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses