Analýza firmy, jejího okolí a návrh byznys strategie - Píša, Ondřej (2010)
Tato diplomová práce je zaměřena na oblast strategického řízení podniku. V teoretické části práce je proces strategického řízení analyzován, jsou stanoveny principy, na kterých je založen, a fáze, ze kterých se proces skládá. Dále jsou specifikovány konkrétní analytické metody sloužící k získání relevantních informací v jednotlivých krocích procesu tvorby strategie. Vybraný koncept procesu tvorby strategie je dále porovnán s jinou variantou metodiky strategického řízení. Hlavní přínos diplomové práce spočívá v použití metodiky tvorby strategie a aplikaci analytických nástrojů na reálný fungující podnik. Cílem je vymezení subjektu na trhu, provedení analýzy za účelem získání informací, ze kterých je vytvořena množina strategií, přičemž jedna z nich je dále zpracována na úroveň možných sledovaných cílů. Tento souhrn informací tvoří základ pro možnou implementaci strategie ve firmě. Práce si neklade za cíl poskytnout obecný návod, jak řešit strategické řízení ve společnosti. Stejně tak je nerelevantní pro vybranou firmu zpracovat strategii až na úroveň konkrétních činností. Hlavním smyslem je poukázat na komplexnost problematiky strategického řízení, poskytnout základní informace a odkázat na zdroje s podrobnějším výkladem, a prezentovat praktickou ukázku celého procesu, jehož výsledek může zvolená společnost použít jako počáteční informační zdroj při zpracování vlastní strategie.