Poistenie pohľadávok - Kačuriak, Juraj (2011)
Diplomová práca je zameraná na vysvetlenie hlavného princípu fungovania poistenia pohľadávok. Teoretický celok obsahuje popis a rozdelenie možných rizík v medzinárodnom a tuzemskom obchode a predstavuje nástroje, ktorými je možné tieto rizika eliminovať prípadne znížiť. Praktická časť je zameraná na službu poistenia pohľadávok ako efektívny nástroj zaistenia proti riziku. Na zadanej prípadovej štúdii je počítaná výhodnosť po nákladovej a výnosovej stránke z pohľadu poistenej spoločnosti s využitím metódy čistej súčasnej hodnoty. V tomto celku je tiež modelovaná závislosť čistej súčasnej hodnoty na veľkosti diskontnej sadzby, výške poistnej udalosť a čase hlásenia poistnej udalosti. V záverečnej časti diplomovej práce sa autor zamýšľa, do akej miery sú úverové poisťovne zodpovedné za prehĺbenie hospodárskej recesie.