Etika v účetní profesi - Ketnerová, Gabriela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Kozlová, Taťána; Tomanová, Iva (2011)
Cílem diplomové práce bude zaměřit se na etiku profesních účetních, mezi něž se kromě účetních, řadí i daňoví poradci a účetní auditoři. Důvěra v tuto profesi značně ochabla po velkých účetních skandálech v USA, ale i v Evropě, na přelomu tisíciletí. V úvodu teoretické části se budu na etiku zaměřovat z pohledu filozofie a z pohledu managementu. S manažerskou etikou souvisí i teorie udržitelného rozvoje a sociální odpovědnost firem. Jako reakce na účetní skandály vznikl v USA nový zákon, který stanovil nové povinnosti pro firmy obchodující na americké burze a ze kterého čerpal i etický kodex profesních účetních. V praktické části k jednotlivým typům účetních podvodů uvedenu zveřejněné příklady z praxe.
Vedoucí práce: Taťána Kozlová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2011
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2011
Keywords: etika povolání; manažerská etika; účetnictví udržitelného rozvoje; podvody; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; professional ethics; business ethics; sustainable development accounting; impostures; master's theses