Jaká je predikční schopnost metodik zjišťování produkční mezery pro vývoj nezaměstnanosti? - Holá, Martina (2010)
Tato diplomová práce je věnována výpočtu odhadu produkční mezery pro Českou republiku (ČR) v období 1995-2009 pomocí tří odhadových technik (Hodrickův-Prescottův filtr, Kalmánův filtr, Cobbova-Douglasova produkční funkce) a jejich využití při testování Okunova zákona jako vhodného predikčního nástroje. Přesněji řečeno, jaká je predikční schopnost uvedených metodik pro vývoj cyklické míry nezaměstnanosti. K modelování a konstrukci předpovědí časové řady cyklické míry nezaměstnanosti a dynamické formy Okunova zákona je použita Boxova-Jenkinsova metodologie. Výsledky analýzy ukázaly, že pro ČR existuje relativně silný, ale nestabilní vztah mezi změnami v produkční mezeře a změnami cyklické nezaměstnanosti. Na základě získaných chyb predikce a Grangerovy kauzality vyšla jako relativně nejvhodnější metoda pro odhad budoucího vývoje mezery nezaměstnanosti Cobbova-Douglasova produkční funkce.