Energetická bezpečnosť Európskej únie so zameraním na Slovenskú republiku - Kapsová, Milena (2011)
Cieľom bakalárskej práce je charakterizovať súčasnú situáciu v oblasti energetickej bezpečnosti v Európskej únii a analyzovať problémy energetickej bezpečnosti Slovenska. Práca je rozdelená do troch častí. Prvá časť sa zameriava na presadzovanie a vývoj Spoločnej energetickej politiky EÚ za účelom zvýšenia energetickej bezpečnosti. V druhej časti sú analyzované toky surovín a ich prenosové cesty v rámci EÚ. Ďalej druhá časť práce obsahuje prehľad stavu zásob uhlia, zemného plynu a ropy v EÚ a vysvetľuje, do akej miery je Európska únia závislá na ich importe. Tretia časť sa zaoberá energetickou bezpečnosťou na Slovensku. Okrem iného, objasňuje, ako prebieha zásobovanie Slovenskej republiky zemným plynom a ropou a aké projekty sa uskutočňujú na diverzifikáciu dodávateľov a transportných ciest. Dôležité aspekty energetickej bezpečnosti sú názorne zachytené v SWOT analýzach, ktoré tvoria záverečnú časť druhej a tretej kapitoly práce.