Analýza zavedení "šrotovného" z pohledu udržitelného rozvoje - Balounová, Veronika (2010)
Tématem diplomové práce je v České republice v letech 2009 a 2010 velmi diskutované "šrotovné", jenž i přes jednání vlády táhnoucí se více než rok, nebylo zavedeno. Práce shromažďuje množství informací o "šrotovném", neboli státním příspěvku při vyřazení autovraku, a to převážně o jeho zavádění v několika zemích, následném průběhu a výsledném analyzování dopadů. Na základě zkušeností z jiných zemí s již proběhlými šrotovacími programy je stanoveno, jaký dopad by mohlo mít "šrotovné", pokud by u nás bylo někdy v budoucnosti zavedeno. Součástí práce je i zkoumání efektivnosti státních financí vyhrazených na "šrotovné" v České republice. Hlavním cílem práce je odpovědět na otázku, zda by zavedení "šrotovného" v České republice bylo vhodným protikrizovým nástrojem.