Lafferova křivka a její aplikace v praxi - Kadlecová, Lucie; Mirvald, Michal; Babin, Ján, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Práce má za cíl odpovědět na otázku, při jaké sazbě daně z příjmu právnických osob dochází k maximalizaci daňových výnosů. Před samotnou analýzou je shrnuta literatura kritiky Lafferovy křivky i literatura aplikující křivku při svých zkoumáních. V práci je pomocí regresní analýzy zkoumán vztah sazby daně z příjmů právnických osob a daňových výnosů v České republice, za časové období 1993 až 2009, a v Irsku, za časové období 1981 až 2009. Analýza prokázala vztah popisovaný Lafferovou teorií. Sazby maximalizující daňové výnosy odpovídají hodnotám 27,66% pro daň z příjmu právnických osob v České republiky a 25,1% pro stejnou daň v Irsku. Vzhledem k aktuálně platným zákonným sazbám v obou zemích se obě ekonomiky nacházejí již nalevo od Lafferova bodu, což by při dalším snížení sazby daně mělo vést k poklesu daňových výnosů.
Vedoucí práce: Michal Mirvald
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses