Nastávajú v ekonomike Českej republiky zdvojené deficity? - Kužmová, Alexandra (2011)
Diplomová práca sa zaoberá empirickým skúmaním platnosti "hypotézy zdvojených deficitov", vychádzajúcej z Mundell-Flemingovho modelu, v Českej republike v období 1999-2010. Použitým ekonometrickým aparátom boli VAR modely a na ich základe vytvorené funkcie odozvy. Analýza potvrdila, že v dôsledku zvýšenia vládneho deficitu dochádza cez apreciáciu kurzu k zhoršeniu salda zahraničného obchodu. Ďalším zistením bolo, že ľudia sa čiastočne správajú podľa Ricardovej-Barroovej ekvivalencie. Na zvýšený vládny deficit reagujú nielen zvýšením súkromných úspor ale aj spotreby. Zvýšenie súkromných úspor nie je dostatočné na vykompenzovanie vzniknutého deficitu vo vládnom rozpočte. K obdobným výsledkom dospela aj analýza vplyvu vládnych výdajov.