Nastávajú v ekonomike Českej republiky zdvojené deficity? - Kužmová, Alexandra; Kubíček, Jan; Tříska, Dušan, 1946-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Diplomová práca sa zaoberá empirickým skúmaním platnosti "hypotézy zdvojených deficitov", vychádzajúcej z Mundell-Flemingovho modelu, v Českej republike v období 1999-2010. Použitým ekonometrickým aparátom boli VAR modely a na ich základe vytvorené funkcie odozvy. Analýza potvrdila, že v dôsledku zvýšenia vládneho deficitu dochádza cez apreciáciu kurzu k zhoršeniu salda zahraničného obchodu. Ďalším zistením bolo, že ľudia sa čiastočne správajú podľa Ricardovej-Barroovej ekvivalencie. Na zvýšený vládny deficit reagujú nielen zvýšením súkromných úspor ale aj spotreby. Zvýšenie súkromných úspor nie je dostatočné na vykompenzovanie vzniknutého deficitu vo vládnom rozpočte. K obdobným výsledkom dospela aj analýza vplyvu vládnych výdajov.
Vedoucí práce: Jan Kubíček
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses