Znalost v informační společnosti - Řezníček, Václav (2011)
Třebaže je dnešní společnost nazývána společností informační, respektive znalostní, významu pojmů informace a znalost nebývá často porozuměno. Autor této práce, opírající se o důkladné vymezení teoretického (jak pojmového, tak myšlenkového) rámce, se při vědomí závažnosti a aktuálnosti v textu rozebíraných témat snaží presentovat systémový pohled s akcentem na vzájemné souvislosti jevů a myšlenek. Jeho hlavním cílem je z několika různých perspektiv upozornit na vybrané (nikoli banální) důsledky "objektivizace" znalosti. Ukazuje se, že hlavní roli v odpovědi na otázku, kam směřuje moderní společnost v kontextu informatizace, hraje téma vzdělávání.