Cestovní ruch jako faktor rozvoje Děčínska - Tomášková, Markéta (2010)
Cílem diplomové práce je určit další možnosti rozvoje cestovního ruchu na Děčínsku. Teoretická část se zabývá obecným vymezením cestovního ruchu, jeho postavením v národním hospodářství a je také nastíněn význam, který má cestovní ruch pro rozvoj regionů a mikroregionů. Praktická část práce je zaměřena na cestovní ruch na Děčínsku. Na základě deskripce je vymezena základní a doprovodná infrastruktura cestovního ruchu, je hodnocen potenciál území a jsou také analyzovány významné ekonomické dopady cestovního ruchu pro zvolenou oblast. Dotazníkovým šetřením je zkoumána nabídka cestovního ruchu v hromadných ubytovacích zařízeních na Děčínsku. Z celkového počtu 131 poskytovatelů ubytovacích služeb je vybrán reprezentativní vzorek 13 zařízení, tj. 10% z celkového souboru. Ze syntetizace zjištěných dat je určena jak struktura zařízení, tak i kvalita poskytovaných služeb. Z výsledku šetření jsou zároveň stanoveny hlavní bariéry rozvoje cestovního ruchu z pohledu provozovatelů hromadných ubytovacích zařízení. Hlavním přínosem diplomové práce je, na základě zjištěných skutečností, navržení možných zlepšení cestovního ruchu na Děčínsku, včetně určení potencionálních možností financování.