Cestovní ruch jako faktor rozvoje Děčínska - Tomášková, Markéta; Pělucha, Martin, 1980-; Kouřilová, Jana, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Cílem diplomové práce je určit další možnosti rozvoje cestovního ruchu na Děčínsku. Teoretická část se zabývá obecným vymezením cestovního ruchu, jeho postavením v národním hospodářství a je také nastíněn význam, který má cestovní ruch pro rozvoj regionů a mikroregionů. Praktická část práce je zaměřena na cestovní ruch na Děčínsku. Na základě deskripce je vymezena základní a doprovodná infrastruktura cestovního ruchu, je hodnocen potenciál území a jsou také analyzovány významné ekonomické dopady cestovního ruchu pro zvolenou oblast. Dotazníkovým šetřením je zkoumána nabídka cestovního ruchu v hromadných ubytovacích zařízeních na Děčínsku. Z celkového počtu 131 poskytovatelů ubytovacích služeb je vybrán reprezentativní vzorek 13 zařízení, tj. 10% z celkového souboru. Ze syntetizace zjištěných dat je určena jak struktura zařízení, tak i kvalita poskytovaných služeb. Z výsledku šetření jsou zároveň stanoveny hlavní bariéry rozvoje cestovního ruchu z pohledu provozovatelů hromadných ubytovacích zařízení. Hlavním přínosem diplomové práce je, na základě zjištěných skutečností, navržení možných zlepšení cestovního ruchu na Děčínsku, včetně určení potencionálních možností financování.
Vedoucí práce: Martin Pělucha
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses