Talianska imigračná politika po roku 2001 - Gáborová, Miroslava (2011)
Prvá kapitola približuje krátku históriu talianskej imigračnej politiky do roku 2001. Druhá kapitola sa venuje politickému vývoju v deväťdesiatych rokoch a napomáha tak pochopiť politický kontext zrodu nových subjektov a novej politickej komunikácie. V tretej kapitole sú popísané hlavné ciele a nástroje sprísnenej imigračnej politiky prevažne stredopravicových vlád. Štvrtá kapitola objasňuje praktickú aplikáciu imigračnej politiky a vplyv najdôležitejších aktérov a systémových zložiek na postavenie imigrantov v talianskej spoločnosti a ich zaradenie na trh práce. Piata kapitola je špeciálne venovaná imigrácii a regionálnej imigračnej politike Kampánie, zameraná na špecifické aspekty tohto regiónu a funkciu tretieho sektora.