Aplikace principů CCPM v řízení projektů IS/ICT v IT společnosti - Šlejharová, Daniela (2011)
Diplomová práce je zaměřena na aplikaci principů kritického řetězu v řízení projektů IT/ICT v mezinárodní IT společnosti. Nejprve vymezuje problematiku teorie omezení a kritického řetězu z teoretického hlediska a vytváří tak znalostní základnu pro praktickou aplikaci. Dále se zabývá výběrem a rozdělením projektů IT/ICT dle typů a jejich zhodnocení z hlediska vhodnosti pro použití CCPM (Critical Chain Project Management) při jejich řízení. Práce také obsahuje rešerši a přehled dostupných zdrojů týkajících se využívání kritického řetězu v oblasti řízení projektů IT v podobě případových studií a jejich shrnutí do přehledů dosažených úspěchů, které zavedení CCPM přineslo, a kritických faktorů, na které si je při implementaci CCPM třeba dát pozor. Na základě získaných poznatků byl vytvořen návrh jednotlivých kroků postupu při aplikaci kritického řetězu na řízení projektu, představující základní pracovní postup pro použití kritického řetězu při řízení projektu. Právě tento postup byl využit při aplikaci CCPM na reálném projektu jako součást této diplomové práce. Práce dále analyzuje dosavadně používané metodiky a způsobů řízení projektů v dané společnosti a s využitím vytvořeného postupu je obohacuje o relevantní části TOC CCPM. Součástí práce je upravený Metodický vzor pro vývoj IS (FI) - CCPM. S využitím tohoto metodického vzoru je pak CCPM aplikováno na řízení projektu typu vývoj software. Projekt je připraven, naplánován a řízen dle principů kritického řetězu. Práce zachycuje tento proces krok po kroku, včetně monitorování projektu v kontrolních bodech a sledování nárazníků. Pro zhodnocení úspěšnosti aplikace kritického řetězu na projektu typu vývoj software byla vytvořena sada kritérií a dále dotazník pro členy týmu, kteří se projektu zúčastnili, a pomocí těchto kr