Aplikace principů CCPM v řízení projektů IS/ICT v IT společnosti - Šlejharová, Daniela; Chlapek, Dušan; Vedral, Ladislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Diplomová práce je zaměřena na aplikaci principů kritického řetězu v řízení projektů IT/ICT v mezinárodní IT společnosti. Nejprve vymezuje problematiku teorie omezení a kritického řetězu z teoretického hlediska a vytváří tak znalostní základnu pro praktickou aplikaci. Dále se zabývá výběrem a rozdělením projektů IT/ICT dle typů a jejich zhodnocení z hlediska vhodnosti pro použití CCPM (Critical Chain Project Management) při jejich řízení. Práce také obsahuje rešerši a přehled dostupných zdrojů týkajících se využívání kritického řetězu v oblasti řízení projektů IT v podobě případových studií a jejich shrnutí do přehledů dosažených úspěchů, které zavedení CCPM přineslo, a kritických faktorů, na které si je při implementaci CCPM třeba dát pozor. Na základě získaných poznatků byl vytvořen návrh jednotlivých kroků postupu při aplikaci kritického řetězu na řízení projektu, představující základní pracovní postup pro použití kritického řetězu při řízení projektu. Právě tento postup byl využit při aplikaci CCPM na reálném projektu jako součást této diplomové práce. Práce dále analyzuje dosavadně používané metodiky a způsobů řízení projektů v dané společnosti a s využitím vytvořeného postupu je obohacuje o relevantní části TOC CCPM. Součástí práce je upravený Metodický vzor pro vývoj IS (FI) - CCPM. S využitím tohoto metodického vzoru je pak CCPM aplikováno na řízení projektu typu vývoj software. Projekt je připraven, naplánován a řízen dle principů kritického řetězu. Práce zachycuje tento proces krok po kroku, včetně monitorování projektu v kontrolních bodech a sledování nárazníků. Pro zhodnocení úspěšnosti aplikace kritického řetězu na projektu typu vývoj software byla vytvořena sada kritérií a dále dotazník pro členy týmu, kteří se projektu zúčastnili, a pomocí těchto kr
Původní záměr srovnání projektu řízeného pomocí CCPM s projektem řízeným dosavadně používanými metodikami se bohužel nepodařilo vzhledem k nedostatku dat a jejich citlivosti naplnit. V rámci řešení této práce tak představuje aplikace CCPM na reálném projektu ověření platnosti o CCPM rozšířeného metodického vzoru a přínosem bylo také vytvoření a verifikace použitelnosti skupiny kritérií, která lze použít pro zhodnocení projektu a jeho porovnání s jiným (srovnatelným) projektem. Na základě praktické aplikace kritického řetězu na reálném projektu byly vyvozeny další návrhy na úpravu interních metodik a doporučení k další práci s kritickým řetězem ve společnosti.
Vedoucí práce: Dušan Chlapek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses