Zahraniční politika Mexika vůči zemím Latinské Ameriky - Škodová, Eva; Druláková, Radka, 1973-; Kochan, Jan, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Latinská Amerika byla současnou mexickou vládou prohlášena prioritní oblastí, realita tomu ale neodpovídá. Cílem této práce je vysvětlit, jaké jsou principy, projevy a překážky zahraniční politiky Mexika vůči Latinské Americe. Zároveň se autorka snaží odpovědět na otázku, zda Mexiko do Latinské Ameriky patří a jaká je jeho role v ní. První kapitola se zabývá identitou Mexika a jeho definicí v regionu; následující kapitola pak popisuje vývoj mexické zahraniční politiky s důrazem na současnou administrativu. 3. a 4. kapitola se již věnují Latinské Americe - nejprve multilaterálním a následně bilaterálním aspektům zahraniční politiky. V závěru práce autorka shrnuje hlavní nedostatky a výzvy zahraniční politiky Mexika vůči Latinské Americe a vyzdvihuje oblasti, na které by se Mexiko mělo zaměřit. Práce obsahuje i případovou studii, která má autorce pomoci ukázat silné a slabé stránky Mexika při provádění zahraniční politiky.
Vedoucí práce: Radka Druláková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses