Analýza preferencí pěstitelů energetických plodin pomocí mikroekonometrického modelu - Vaníková, Pavlína (2011)
Diplomová práce se zabývá ekonomickou a environmentální problematikou biopaliv v České republice a v zahraničí. Cílem práce je rešerše a analýza ekonomických studií, která řeší ekonomické a environmentální dopady spojené se zaváděním politiky biopaliv. Jednotlivé ekonomické studie zaměřené na životní prostředí, které jsou v práci uvedené, hodnotí politiku biopaliv pomocí makroekonomických a mikroekonomických modelů. Výsledky studií uvádí, že zavádění politiky biopaliv vytváří ekonomické a environmentální vlivy například na odlesňování, životní prostředí, ceny, zaměstnanost a konkurenceschopnost zemědělců.