Srovnání odvětví kolektivního investování ve vybraných zemích - Štaňko, Andrej (2011)
Odvětví kolektivního investování je významně ovlivňováno přeshraničním působením zahraničních společností. Diplomová práce rozebírá význam mezinárodního působení. V paralelní struktuře výkladu jsou popsány základy právní úpravy kolektivního investování v České republice, Slovenské republice a Lucemburském velkovévodství. Důraz je kladen na význam evropské regulace a odraz evropského standardního evropského režimu v národních právních řádech. Co se týče právní úpravy fondů, diplomová práce podává úplný přehled forem, které nabízejí posuzované jurisdikce, včetně forem speciálních. Výklad je navíc prokládán odkazy na historický vývoj a dnešní stav fondů v jednotlivých zemích.