Vícevrstvý systém distribuce audiovizuálního obsahu - Pulda, Michal; Donát, Jiří, 1963-; Mildeová, Stanislava, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Práce analyzuje a kriticky hodnotí současné fungování trhu s hudbou a videem s akcentem na prodeje v elektronických formátech, které jsou současnými spotřebiteli preferovány. Je analyzován současný trend sdílení obsahu pomocí internetu a jsou specifikovány důvody, proč k němu dochází. Jsou definovány případy chování, jež jsou v očích spotřebitele ospravedlnitelné a tedy legitimní (např. tvorba záloh, stahování legálně nedostupného obsahu, stahování pro vlastní potřebu a další) a prvků, které hodnotu legálně distribuovaného obsahu snižují (protikopírovací ochrany či současný licenční systém). Dále jsou analyzovány nové ekonomické přístupy umožňující využít potenciálu Internetu (např. teorie dlouhého ocasu) či potenciálu zákazníků (crowdsourcing, slovo z úst, gamification). Práce analyzuje i nové fungující služby, které využívají Internetu jako platformy pro své fungování a nabízí uživatelům zkušenost, kterou chtějí. Syntézou poznatků z fungování těchto služeb, nových teoretických přístupů a na základě vlastního přínosu autora práce je vytvořen návrh nového systému distribuce audiovizuálního obsahu. Tento systém zavrhuje přístup k obsahu jako ke zboží (ke kusům) a adoptuje přístup do celkového katalogu obsahu za paušální měsíční poplatek, přetváří tak systém na službu. Tato služba má několik vrstev, které se mezi sebou liší kvalitativně i z pohledu přidané hodnoty pro uživatele a dále cenou, za kterou jsou vrstvy dostupné. Tento systém je dobře přijatelný zákazníky a pro provozovatele nového systému či držitele práv k obsahu představuje dlouhodobě zajímavou alternativu k systému současnému.
Vedoucí práce: Jiří Donát
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses