Využití frameworku Django pro tvorbu informačních systémů - Hrubý, Jan; Pavlíčková, Jarmila, 1969-2024; Pecinovský, Rudolf, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Cílem této práce je analýza frameworku Django z hlediska návrhových vzorů a architektonických principů s důrazem na vývoj informačních systémů. Na základě srovnání dvou reálných systémů byla identifikována základní obecná funkcionalita, kterou systémy běžně podporují. Tato analýza pomohla identifikovat přednosti a nedostatky frameworku. Ty vyplývaly zejména z aplikační architektury a z nedostatků některých jeho komponent. Na jejich základě byly odvozeny požadavky na rozšiřující knihovnu a nové aplikační komponenty. Problémy, které vznikly s řešením jednotlivých nových aplikačních komponent v rámci stanovených požadavků jsou teoreticky rozebrány a je popsáno jejich řešení s důrazem na aplikaci vhodných návrhových vzorů. V řešení se zde objevuje aplikace návrhového vzoru Observer ve více procesovém prostředí, řízení přístupu k záznamům (pesimistické a optimistické zamykání) a správa databázového schématu v přírůstkovém přístupu k vývoji informačního systému. Implementované komponenty byly na závěr použity pro realizaci skutečného informačního systému v týmu, které dokazuje celkovou vhodnost použití tohoto frameworku pro použití ve vývoji informačních systémů.
Vedoucí práce: Jarmila Pavlíčková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses