Optimalizace metodiky a nástrojů pro řízení a koordinaci projektů v malé IT společnosti - Weigel, Tomáš (2011)
Tématem této práce je optimalizace metodiky a nástrojů pro řízení a koordinaci projektů v malé společnosti, zabývající se vývojem podnikového software. Společnost se v oblasti řízení projektů potýká s mnoha problémy, jejichž důsledky jsou častá nedodržení termínů a nákladů na projektech. V úvodní teoretické části jsou představeny některé z možných přístupů k řešení těchto problémů. Ty vycházejí především z nejrozšířenějších metodik a rešerše prací různých autorů. V rámci praktické části jsou stanoveny tři cíle. Prvním cílem je zpracování analýzy současného stavu v oblasti řízení projektů. K tomu je využito několik metod analýzy a měření zralosti procesů pomocí modelů CMMI. Výstupem této části je identifikace hlavních problémů projektového řízení. Druhým cílem je výběr vhodné nosné metodiky k optimalizaci řízení projektů. Dále je vybrán vhodný softwarový nástroj pro podporu projektového řízení. Třetím cílem je samotný návrh změn stávající firemní metodiky, procesů a nástrojů pro podporu řízení projektů na základě identifikace slabých míst. V závěru práce je představen harmonogram zavádění navrhovaných změn.