Business Intelligence v pojišťovnictví - Havránek, Denis; Pour, Jan; Oganesjan, Narek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Diplomová práce je zaměřena na aplikace technologií Business Intelligence v oblasti pojišťovnictví, konkrétně jejich využití v pojišťovnách. Cílem práce je představit a shrnout jednotlivé procesy a informační potřeby v pojišťovně s návazností na způsoby využití nástrojů Business Intelligence pro podporu a zefektivnění zmíněných procesů. K dosažení tohoto cíle jsem popsal a představil interní fungování nejdůležitějších procesů pojišťovny s návazností na příklady dat a využití BI. Dále jsem uvedl dva konkrétní příklady produktů pro Business Intelligence, které jsou přímo zaměřené a postavené pro jejich uplatnění v pojišťovnách. Konkrétně se jedná o InsFocus Business Intelligence Product od společnosti InsFocus a SAS Insurance Business Intelligence od společnosti SAS. Tyto dva produkty jsou recenzovány z hlediska architektury, nabízených funkcionalit a způsobu implementace. Ke konci práce je uveden teoretický návrh implementace Business Intelligence řešení ve fiktivní pojišťovně z hlediska počáteční analýzy. Přínosem práce je představit ucelený pohled na výhody a přínosy Business Intelligence pro pojišťovny, jejich konkrétní příklady využití na konkrétních produktech a návrh řešení BI v pojišťovně.
Vedoucí práce: Jan Pour
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses