Problematika finančního umístění v komerčních pojišťovnách - Tůmová, Klára (2011)
Diplomová práce se zabývá finančním umístěním komerčních pojišťoven v České republice. Nejdříve je finanční umístění vymezeno tak, jak ho chápe zákon o pojišťovnictví, včetně vysvětlení jeho zdrojů financování, technických rezerv. Další kapitoly se věnují problematice finančního umístění z pohledu zákona o účetnictví, a to obsahu položky, účtování, prvotnímu ocenění a následnému oceňování. Úprava dle české legislativy je pak porovnána s úpravou Mezinárodních standardů účetního výkaznictví. Práce také obsahuje praktické příklady aplikace uvedených účetních zásad týkajících se jednotlivých druhů finančního umístění.