Ručení společníků obchodních společností - Lála, Daniel (2011)
Tato bakalářská práce poskytuje komplexní přehled problematiky ručení společníků za závazky obchodních společností a je rozčleněna do tří kapitol. První kapitola se zaobírá pojmem "obchodní společnost", historickým vývojem obchodních společností se zaměřením na území České republiky a podává základní charakteristiku jednotlivých forem obchodních společností, které mohou být na území ČR založeny. Druhá kapitola je stěžejní a analyzuje ručení společníků ve všech formách obchodních společností, které mohou být na území ČR založeny, tedy ve veřejné obchodní společnosti, komanditní společnosti, společnosti s ručením omezeným, akciové společnosti, evropském hospodářském zájmovém sdružení a evropské společnosti. Poslední kapitola podává odpovědi na otázky, které se přímo nebo nepřímo ručení společníků za závazky obchodních společností dotýkají, a to na základě judikatury.