Trhy práce v EU po kríze - Veliká, Zuzana (2011)
Hlavným cieľom mojej bakalárskej práce je poukázať na špecifiká európskych pracovných trhov. Trhy práce v Európskej únii sú porovnávané podľa jednotlivých sociálnych modelov. Jedná sa o severský, kontinentálny, anglosaský a stredomorský model. Práca sa zameriava na porovnanie celkovej zamestnanosti obyvateľstva, zamestnanosti mužov a žien, zamestnanosti staršieho obyvateľstva vo veku 55-64 rokov a nezamestnanosti mladých. Ďalej je pozornosť venovaná jednému z modelov uplatňovanému v severských krajinách, a to modelu flexiistoty, ktorý je považovaný za hybnú silu reforiem pracovných trhov. Sú predstavené oblasti flexiistoty, ktoré môžu byť aplikované vo všetkých členských štátoch Európskej únie. Práca je rozdelená na dve kapitoly. Prvá kapitola je venovaná teoretickému popisu trhu práce, jeho špecifikám oproti trhom ostatným, rovnováhe na trhu práce, nezamestnanosti a jej dopadom na spoločnosť. Táto časť sa takisto venuje politike zamestnanosti a prijatým opatreniam na riešenie problémov trhu práce. V druhej kapitole je popísaná situácia na trhoch práce Európskej únie od roku 2004 formou porovnania podľa jednotlivých sociálnych modelov. Záver mojej práce sa zameriava na koncept flexiistoty a jej prínosy.