Trhy práce v EU po kríze - Veliká, Zuzana; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Procházková Iliniţchi, Cristina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Hlavným cieľom mojej bakalárskej práce je poukázať na špecifiká európskych pracovných trhov. Trhy práce v Európskej únii sú porovnávané podľa jednotlivých sociálnych modelov. Jedná sa o severský, kontinentálny, anglosaský a stredomorský model. Práca sa zameriava na porovnanie celkovej zamestnanosti obyvateľstva, zamestnanosti mužov a žien, zamestnanosti staršieho obyvateľstva vo veku 55-64 rokov a nezamestnanosti mladých. Ďalej je pozornosť venovaná jednému z modelov uplatňovanému v severských krajinách, a to modelu flexiistoty, ktorý je považovaný za hybnú silu reforiem pracovných trhov. Sú predstavené oblasti flexiistoty, ktoré môžu byť aplikované vo všetkých členských štátoch Európskej únie. Práca je rozdelená na dve kapitoly. Prvá kapitola je venovaná teoretickému popisu trhu práce, jeho špecifikám oproti trhom ostatným, rovnováhe na trhu práce, nezamestnanosti a jej dopadom na spoločnosť. Táto časť sa takisto venuje politike zamestnanosti a prijatým opatreniam na riešenie problémov trhu práce. V druhej kapitole je popísaná situácia na trhoch práce Európskej únie od roku 2004 formou porovnania podľa jednotlivých sociálnych modelov. Záver mojej práce sa zameriava na koncept flexiistoty a jej prínosy.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses