Reforma finančného systému v EU ako reakcia na súčasnú finančnú krízu - Rosenbergová, Dominika (2011)
Hlavným cieľom mojej bakalárskej práce je predstaviť reformu finančného systému v Európskej únii ako reakciu na finančnú krízu a zhodnotiť prijaté opatrenia. Práca je členená do dvoch hlavných kapitol. Prvá kapitola je zameraná na finančnú krízu, popisuje hlavné príčiny jej vzniku, vzťahy medzi nimi a upozorňuje na chyby, nedostatky alebo absenciu v regulácii a dohľadu finančných trhov. Druhá kapitola predstavuje odpoveď Európskej únie. Práca analyzuje opatrenia, ktoré EU zaviedla alebo plánuje zavádzať a snaží sa o ich zhodnotenie. Konkrétne ide o opatrenia v oblasti dohľadu -- vznik nových orgánov dohľadu na európskej úrovni a v oblasti regulácie -- smernice o kapitálových požiadavkách, regulácia ratingových agentúr a trhov s derivátmi.