Identifikace chmelařského klastru - Šlégr, Pavel (2011)
Základním cílem diplomové práce je analýza současné neutěšené situace v odvětví pěstování chmele a ověření, že založení chmelařského klastru, by mohlo pomoci pěstitelům chmele usnadnit jejich podnikání a zvýšit rentabilitu. Pro analýzu odvětví je použita Porterova analýza pěti sil. V práci jsou popsány základní principy fungování klastru, jeho geografické vymezení určené členskou základnou i SWOT analýza, zaměřená především na přínosy pro pěstitele chmele. Na závěr jsou uvedeny možné způsoby financování klastru ze soukromých i veřejných zdrojů.