Konkurenceschopnost a ochrana životního prostředí v EU - Havlíčková, Lenka (2011)
Bakalářská práce zkoumá vliv politiky ochrany životního prostředí na konkurenceschopnost EU. Cílem práce je zasadit principy a opatření environmentální politiky do konceptu makroekonomické konkurenceschopnosti, a to se zaměřením na politiku boje proti změně klimatu. Práce teoreticky vymezuje koncept konkurenceschopnosti a environmentální, respektive klimatické, politiky EU. Tyto dva aspekty jsou dávány do vzájemné souvislosti a aplikovány konkrétně na evropském systému obchodování s emisemi, okrajově na situaci v České republice. Stejně jako nelze jednoznačně identifikovat přímou vazbu mezi environmentální politiku a konkurenceschopností EU, neshodují se ani četné empirické studie na tom, zda systém obchodování s emisemi zajišťuje EU komparativní výhodu, nebo ji poškozuje tím, že generuje vyšší náklady pro ekonomiku.