Řízení rizik pomocí úrokových a měnových swapů - Ráftl, Martin; Málek, Jiří, 1953-; Baran, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Diplomová práce detailně představuje vybrané finanční deriváty, zejména úrokové a měnové swapy a další vhodné nástroje pro zajištění úrokového a měnového rizika. Dále ukazuje účetní a oceňovací postupy a také dochází ke klasifikaci rizik spojených s vybranými instrumenty. Výklad i analýza jsou zaměřeny na ekonomické prostředí České republiky a vychází z konvencí tuzemského kapitálového trhu. Teoretické aspekty aplikujeme na jednoduchý model úrokově citlivého portfolia a zkoumáme účinnost a opodstatněnost dvou základních metod kvantifikace a řízení rizika -- durační a gapovou analýzu. Cílem je prokázat význam použití derivátů při řízení rizik v domácí bankovní soustavě a identifikovat slabá a silná místa v celém procesu aplikace obou srovnávaných metod.
Vedoucí práce: Jiří Málek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses