Franšízing ako forma vstupu na trh - Kováčiková, Petra (2011)
Cieľom práce je poskytnúť nový zdroj informácií pre podnikateľov, ktorý sa rozhodli vstúpiť na český trh s luxusným tovarom prostredníctvom franšízy, uľahčiť orientáciu na svetovom i českom trhu s luxusom a zakladanie franšízového podniku v oblasti luxusného tovaru. Práca sa postupne zameriava na teóriu franšízingu, analýzu svetového i českého trhu sa luxusom a na prevádzkový manuál značky s luxusným oblečením. K analýze trhu s luxusom boli použité hlavne štúdie spoločností Bain & Co., ktoré mapujú svetový trh s luxusným tovarom od r.2003 a Ipsos Tambor, ktoré poskytujú informácie o českom trhu. Franšízing je jednoznačne vhodná forma vstupu na nové trhy s luxusným oblečením aj keď nastal v oblasti luxusu odklon od veľkoobchodu a pozvoľna narastá podiel maloobchodu v rámci jednotlivých značiek. V neposlednej rade umožňuje práca nahliadnuť do prevádzky jedného z obchodov a poodhaliť, ako by mohol vyzerať prevádzkový manuál luxusnej značky so širokým sortimentom.