Specifika financování církevního sboru - Mičková, Martina (2011)
Bakalářská práce se zabývá specifiky financování v Českobratrské církvi evangelické. Popisuje a srovnává jednotlivé položky z výkazů zisků a ztrát především pomocí absolutních ukazatelů. V první části textu je krátce věnována pozornost neziskovému sektoru a zařazení církevních organizací do něj. Následují kapitoly, které se již věnují poslání církevních organizací, jejich právnímu zajištění a modelům, které mezi sebou může církev a stát mít. Dále je stručně popsána historie a struktura ČCE. Na teoretickou část textu navazuje část praktická, která se zabývá financováním sboru Českobratrské církve evangelické v Horní Krupé. Zde jsou analyzovány jednotlivé položky nákladů a výnosů a jejich vývoj v čase. Práce dále obsahuje porovnání s podobným sborem ČCE v Chrudimi. Na závěr je způsob financování sborů zhodnocen.