Ranking vybrané skupiny pojišťoven - Tesařík, Martin; Neumaierová, Inka, 1960-; Sosík, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2011)
Tato diplomová práce se zabývá hodnocením výkonnosti vybrané skupiny pojišťoven. Text je rozdělen na několik částí. Nejprve jsou vysvětleny teoretické poznatky pojišťovnictví a rankingu, jež jsou poté aplikovány na předmět analýzy. Byla hodnocena především finanční výkonnost pojišťoven. Jako měřítko byl použit tzv. spread. Součástí práce tak je rovněž stanovení nákladovosti vlastního kapitálu pomocí modelu oceňování kapitálových aktiv. Výstupem práce je žebříček analyzovaných pojišťoven podle jejich finanční výkonnosti souhrnně za roky 2007, 2008 a 2009. Přínos práce lze spatřovat nejen v sestaveném žebříčku, ale i v ukázce praktické aplikace zvolené metodiky a pojmenování jejích výhod a nevýhod.
Vedoucí práce: Inka Neumaierová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses