Odraz náboženských tradic v současném cestovním ruchu - Lautnerová, Anna; Netková, Jarmila; Raabová, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Cílem této práce je zjistit, jak se evropské náboženské tradice promítají do současného cestovního ruchu. K této analýze bude využito konkrétního příkladu, jihofrancouzské oblasti Pays Cathare. První část práce se věnuje hlavním náboženským směrům, které ovlivnily vývoj Starého kontinentu a památkám, jež jsou s nimi spojené. Následuje obecná charakteristika Francie, důraz je kladen na náboženský vývoj tohoto státu a jeho postavení na poli cestovního ruchu. Další část vysvětluje historické a náboženské pozadí tzv. katarského hnutí a vymezuje oblast Pays Cathare. Poslední část této práce se věnuje popisu cestovního ruchu v Pays Cathare, analyzuje základní faktory rozvoje místního turismu, hlavní skupiny návštěvníků, historii a současný způsob řízení cestovního ruchu. Těchto informací je využito k sestavení SWOT analýzy, posouzení významu středověké tradice katarství pro současný cestovní ruch oblasti Pays Cathare a vyslovení obecných závěrů aplikovatelných na jiné oblasti Evropy s dosud živým náboženským odkazem.
Vedoucí práce: Jarmila Netková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses