Obchod emisními povolenkami ve světě souvislosti a hodnocení - Havelková, Tereza (2011)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku emisního obchodování a nabízí analýzu vybraných modelů, jejichž cílem je snížit emise skleníkových plynů. Konkrétněji se práce zabývá těmito modely -- systém užívaný v rámci Kjótského protokolu, Evropský systém emisního obchodování, Regionální iniciativu skleníkových plynů, Západní klimatickou iniciativu a Tokijský systém emisního obchodování. Cílem práce je analyzovat tyto modely, zhodnotit jejich výhody a nevýhody a zvážit myšlenku vytvoření jednoho uceleného modelu. Druhotným cílem je pak odhad budoucího vývoje.