Konkurenceschopnost EU ve světové ekonomice se zvláštním zaměřením na Švédské království - Šidák, Martin (2011)
V dnešním globalizovaném světě se každý snaží být lepší než ten druhý, avšak, kdo je lepší? Tuto ekonomickou veličinu nám udává konkurenceschopnost. Způsoby zvyšování konkurenceschopnosti se stát od státu liší. Neexistuje manuál, jak dosáhnout vyšší životní úrovně obyvatel nebo vyšší ekonomické výkonnosti státu. Zprávy o konkurenceschopnosti jednotlivých zemí jsou publikovány každoročně různými světovými organizacemi, které sestavují žebříčky nejvíce konkurenceschopných zemí. Evropská unie v tomto směru vydala v roce 2000 Lisabonskou strategii, která měla pomoci EU stát se nejkonkurenceschopnější ekonomikou na světě.