Společná zemědělská politika EU se zaměřením na Francii - Hrdličková, Eliška (2011)
Tato bakalářská práce se zabývá Společnou zemědělskou politikou EU se zvláštním zaměřením na Francii. Hlavním cílem práce je analyzovat dosavadní vývoj SZP EU a posoudit vliv zavedení jednotlivých reforem na podobu francouzského zemědělství. První kapitola stručně shrnuje historický vývoj SZP od jejího vzniku do počátku 90. let. Druhá kapitola obsahuje výčet nejdůležitějších reforem, které proběhly od počátku 90. let až do současnosti, spolu s jejich hlavním vyzněním. Třetí kapitola je věnována charakteristice francouzského zemědělství, hodnotí jeho vývoj a vliv SZP na jeho podobu. Francouzský model reforem SZP je popsán ve čtvrté kapitole, která dále zmiňuje politiku rozvoje venkova ve Francii. Závěrečná kapitola nastiňuje možný budoucí vývoj SZP, kde bere v potaz současné problémy světového zemědělství a zájmy Francie.