Vliv institucionálního kapitálu vědeckých institucí na jejich patentovou aktivitu - příklad České republiky - Linka, Milan; Bartoň, Petr; Koubek, Ivo, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Práce zkoumá vliv institucionálního kapitálu, který zachycuje schopnost produkovat kvalitní patentové výsledky, na počet podávaných patentových přihlášek po zavedení nového vládního systému hodnocení výsledků výzkumu a vývoje. K určení institucionálního kapitálu využívám podobného postupu, který použil Turnovec (2005) v oblasti publikační činnosti. Institucionální kapitál určuji na základě hodnocení patentových výsledků dosažených veřejně podporovanými výzkumnými institucemi. Hodnocení patentů je založeno na analýze dat o velikosti patentové rodiny a počtu patentových citací. K vyhodnocení těchto údajů využívám metody vícekriteriálního hodnocení variant. V práci je prokázáno, že institucionální kapitál nemá vliv na počet podávaných patentových přihlášek, ani na změnu v počtu podávaných patentových přihlášek.
Vedoucí práce: Petr Bartoň
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses