Specifika ekonomiky Jihoafrické republiky - Buřič, Vojtěch (2011)
Tato bakalářská práce se zaobírá specifiky ekonomiky Jihoafrické republiky. Je rozdělena do tří kapitol - první kapitola uvádí základní charakteristické rysy země a její historii, zejména období budování státu a apartheidu. Druhá část této práce pojednává o největších přednostech ekonomiky Jihoafrické republiky a o největších jejích problémech, které výrazně zužují a znemožňují rychlejší vývoj hospodářství. Čtenář se setká nejen s analýzou těžebního průmyslu, energetiky, nezaměstnanosti, chudoby, příjmové nerovnosti, kriminality a AIDS, ale i s trendy těchto vybraných oblastí a komparací se světem. Třetí kapitola předkládá shrnutí o mezinárodním obchodě a mezinárodních kooperačních aktivitách Jihoafrické republiky. Cílem práce je seznámit čtenáře s vývojem nejvýznamnějších oblastí ekonomiky nejsilnějšího afrického státu a s jeho perspektivy do budoucna.