Inovativní rozvoj monoměst - Zaitseva, Alina (2011)
Práce se zabývá problematikou takzvaných monoměst -- města s monotematickou strukturou hospodářství. Ta mají v současné době celou řadu problémů -- jak sociálních, tak ekonomických. Pojem monoměsto jsou nejdříve přesně definován a zařazen do historických souvislostí, pozornost byla věnována i předpokládaným budoucím trendům. V dalším kroku byla představena celá řada návrhů, které mohou pomoci tuto situaci vyřešit. Z těchto návrhů byla upřednostněna implementace kreativního průmyslu, která je dále podrobně rozebrána. Pro názorné pochopení je navržen i konkrétní příklad implementace v podobně umělecké kavárny.